Tesla köper Maxwell Technologies

Maxwell Technologies har utvecklat 2 nya tekniker som Tesla nu har erhållit för framtiden. Superkondensatorer och torra batterier med hög energitäthet.

Sedan tidigare så har Volvo visat intresse för tekniken men det som nu kommer hända är nog att de får glömma implementeringen av Maxwells torra batterier. Tekniken innebär praktiskt att behovet av kobolt försvinner.

Bland Maxwells andra kunder finns bland andra General Motors och Lamborghini.

För närvarande är japanska Panasonic exklusiv leverantör av batterier till Tesla.

Redan idag finns det i dagens lösningar både kobolt och litium som kommer bli en bristvara för framtiden.

De flesta litiumjonbatterier av etablerad sort innehåller cirka 70-80 gram litium och 100 gram kobolt per kWh. En Tesla S (85 kWh) innehåller följaktligen ungefär 7 kilo litium 8,5 kilo kobolt.

Nyligen berättade Maxwell Technologies även att man tagit fram och patenterat en ny teknik, ”dry electrode technology”, som ska kunna hålla en betydligt större mängd energi än dagens batterier. Helt torra batterier utan vätska och syra.

En energidensitet på 300 Wh/kg är enligt företaget redan uppnådd, men så mycket som 500 Wh/kg kan vara möjligt. 500 Wh/kg är en stor förbättring i jämförelse med de som nu är bäst på marknaden, Teslas och Panasonics nuvarande 2170-celler, som anses ligga på dryga 300 Wh/kg.

De nya batterierna ska också hålla längre, vara billigare och helt fria från kobolt.

I elbilar används superkondensatorer bland annat för start-stopp-funktioner.

Teslas forskningsgrupp kring batteriutveckling har också begärt patent för en ny typ av kemi i battericeller. I ansökan som nyligen offentliggjordes beskrivs den nya tekniken kunna leda till batterier med snabbare laddning och längre livslängd till en lägre kostnad.

Genom att tillsätta så kallade additiv till batteriets elektrolyt kan man öka batteriets prestanda. Tidigare har det behövts upp till fem additiv, skriver forskarna, men med det nya systemet används bara två vilket blir enklare och billigare och ändå kan nå bättre resultat. Den nya lösningen ska kunna användas både för stationär energilagring och i elbilar.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: