CO2:s framtid fram till 2030

Svante Axelsson, nationell samordnare för ett fossilfritt Sverige. Ingen dålig titel! Svante deltog i SVT:s Go’kväll och presenterade hur vi skall minska vårat CO2 utsläpp från 8-9 till 1 ton CO2e/år per person fram till år 2030.

Svante är nationell samordnare för Fossilfritt Sverige anställd på Regeringskansliet. Tidigare var han generalsekreterare för Svenska naturskyddsföreningen en post han hade i 16 år. Han är utbildad agronom och miljöekonom, men har även studerat teologi.

Han presenterade en ljus framtid för att vi i Sverige kan bli ett föregångsland i övergången till fossilfritt. Redan idag så kan man i Norge stolt visa på 50% elbilar i nybilsförsäljningen. Något som gradvis kommer i Sverige också då alla biltillverkare kommer att erbjuda elbilar i sitt sortiment från nästa år.

I Skellefteå skapas en stor batterifabrik som till hälften består av återvunna batterier. En utveckling som liknar aluminium återvinningen där vi idag har en fungerande återlämnande och pant av burkar. Något som också kan komma för batterier framöver.

Mycket av presentationen visade på dieselutvecklingen som går från fossil typ över till förnyelsebara bränslen. En utveckling som man redan idag kan hitta på många mackar. Så vill du bidra lite i utvecklingen emot bättre utsläpp av CO2 så börja tanka förnyelsebara bränslen i din dieseltank.

Regeringen har nu satt upp stora mål för att grundlägga utvecklingen emot fossilfritt. Frågan är på vilket sätt regeringen ekonomiskt kan hjälpa oss att byta och välja alternativ i rätt riktning eller är det Svensson som skall stå för fiolerna?

Utvecklingen stora problem är dock flyget och de stora långfärds färjorna som kommer hänga kvar längst i energirika drivmedel eller ren råolja.

Vi får stötta Svante i hans arbete och jag hoppas att Svante kan stötta oss i utvecklingen mot fossilfritt!

Det kan behövas en prästutbildad naturkraft för att skapa vår framtid!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: