Tips från mig och Tesla om kylan!

I skillnad från fossila bilar som har ett överskott av värme från det att man startar bilen så står Tesla bilen alltid på och värmer sitt batteripack. När man sedan startar så skall batteriet vara redo för användning. Vid laddning så blir uppvärmningen bättre då energi tas från laddenheten.

Det är nästan nödvändigt för att man skall må bra och vara nöjd när man kommer ut och sätter sig i bilen att använda Tesla appen och starta värmen i bilen en stund innan man startar. 5-10 minuter räcker men oftast så startar jag redan en halvtimme innan jag skall köra. Är det -10 grader så är det skönt att rutorna är rena och isen smält.

Det finns en magisk gräns på -30 grader. När det blir kallare så fryser eller stelnar motorvätskorna på samma sätt som i fossila bilar. Min fru startade i kallaste Småland med temperatur på -35 grader. Stelt och orörligt vilket påverkade körningen en hel del innan värmen började hjälpa till. Batteriet i Teslan har inga problem utan den värmer sig själv och om du vill också kupén. Tidsgränsen för denna tesla-app start av kupévärme är/har varit 3 timmar. Då får man meddelande om att värmningen stängs av.

Exempel på startad kupé värmare som jag nyttjar mycket!!:

img_2639

Denna vinter har jag bara haft ett problem i kylan och det var efter att vi haft slask på kvällen innan och frost under natten. Då frös rutan i dörren så att jag inte kunde öppna bilen. Rutan frös i vänster nederkant och krävde att jag värmde upp rutan med händerna i 5 minuter innan jag fick upp dörren. Listen klarade sig eftersom service hade behandlat listerna så där frös det inte fast. Vilket jag hört varit ett allmänt problem. Notera att alla bilmärken med ramfria bildörrar har samma problem.

Tesla info:

Det är normalt att uppleva minskad räckvidd under de kallare månaderna. Tesla-bilar är som mest effektiva när deras system arbetar vid en optimal, varm temperatur. Under de kallare månaderna, när utomhustemperaturen är lägre krävs mer energi för att upprätthålla optimal temperatur, men Tesla-bilar erbjuder många användbara funktioner för att hjälpa till att mildra räckviddsförluster.

Redo att köra
•Tryck på ”Klimat” i Tesla-appen för att förvärma din bil och förbättra prestandan. En inställd kupétemperatur upprätthålls så länge batteriet håller sig över 20 %.

Supercharger
•Slå på ”Range Mode” i Model S eller Model X för att begränsa den ström som används av din klimatanläggning. Detta kommer att minska energiförbrukningen per kilometer och bibehålla räckvidden.
•Fördela värmen mer effektivt genom att använda sätesvärme istället för kupévärmaren.

När du parkerar
•Ladda din bil när den inte används vid dagens slut. Detta kommer att värma systemen från laddningen snarare än batteriet.

Utrymme
Din bil förbrukar energi för att upprätthålla en optimal batteritemperatur. Om du lämnar din bil en längre tid bör du koppla in den för att förhindra normal räckviddsförlust. Detta säkerställer även att du kommer tillbaka till en helt laddad bil. Det är säkert att lämna din bil inkopplad hur länge som helst. Genom avancerad diagnostik skyddas bilen från att överhettas när den lämnas inkopplad.

Öka laddningsgränsen till 100 procent och ladda din bil helt om du inte kan lämna din bil inkopplad. Kom ihåg att en Tesla som inte är inkopplad och laddas förlorar ungefär en procents räckvidd per dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: