Hur klarar batteriet kylan?

Vitnos har en 85 kWh batteripack från 2014. Trots detta så är batteriet bra och fungerar som det skall. De man dock ser så fort det blir kallt är att kylan skäl väldigt mycket energi. Fullt förståeligt!

Jag kan förstå att batteribilägare blir besvikna på sina bilar vintertid. Energin räcker helt enkelt inte till! El värme i stolar och kupé skäl väldigt mycket kraft som det inte behövs på sommaren. Grovt räknat så drar min bil upp emot 40% mer på vinter än sommar. Ja kanske är det 20-30% som är det rätta värdet men jag räknar med 40% för att vara på säkra sidan.

Tittar man på Teslas försäljnings sida så kan man välja lite parametrar för att se skillnaden.

Har man ett 75 kWh batteri så klarar man att köra 388 km vid 20°C:

Räckvidd_20_grader

På vintern så ser det ut såhär under temperaturen -10°C:

Räckvidd_-10_grader

Enligt Tesla så är förlusten mellan dessa 2 fall (388-335)/388=14%. Lite lågt i skillnad mot mina 40% som jag skulle kunna värdera om till 30% för denna kalkyl skall ge ett rimligare resultat.

Pga. att bilen bara står ute så försvinner 1-2 km/h. Låter man värmaren vara på inför körning satt till 20 grader så försvinner betydligt mer. Kanske 10 km/h. Har man sedan inte full laddning inför dagens körning utan laddar till 80% av batteriet så börjar man snabbt kapa på längden som man kan köra.

Vitnos tidigare ägare hade 10 mil enkel väg till jobb varje dag och lika långt hem. Så 20 mil var kravet och vad som behövdes varje dag. Energipriset för körning enligt Tesla Sweden utfrågning var i snitt 230 kWh/km som ligger till grund för beräkningen nedan.

Energipriset enligt Tesla Sweden

Nästa frågetecken är hur mycket marginaler man vill ha på sitt batteri? Svaret på det kommer från lite tidigare artiklar och är att man skulle kunna köra med 20% som sin nedre gräns och 90% som sin övre gräns vilket ger ett 70%:igt nyttjande av batteriet. 30% överkapacitet.

Hur mycket batteri krävs för att klara 20 mil på vintern vid -10°C?

 • 20 mil kostar 230 Wh/km -> 200*230 Wh ->46 kWh (sommar)*130% ->
  46*1.3 = 60kWh
 • Grunduppvärmning under en dag -> 10 h * 2 km *230 Wh/km ->
  4.6 kWh
 • 30 min värme för temperering innan man startar till 20°C ->
  10 * 0.5 h * 230 kW = 1.2 kWh
 • Överkapacitet ger 60 kWh + 4.6 kWh + 1.2 kWh ->
  65.8 * 130% -> 86 kWh

Så denna enkla överslag säger att om du inte vill pressa dina resurser så bör du om du pendlar 20 mil per dag ha ett batteri på minst 85 kWh men bättre hade varit 100 kWh. Du kan klara dig på 85 kWh eller 75 kWh batterier men då ligger du närmare dina begränsningar och klarar inga större omvägar eller utflykter.

Tyvärr så är det såhär man måste räkna för att göra din användning av bilen praktisk till vardags. Vintern slukar mycket av din överdimensionerade kraft men beräkningen visar att det behövs!

En viktig parameter om man skall köra längre sträcka per dag är möjligheten att ladda snabbt och effektivt på en super-charger. Notera att isoleringen och batteriuppvärmningen i en Tesla batteripack optimerar för att du skall kunna ladda med full effekt. Använder man sig av kartappen så förbereder man bilen så att temperaturen är perfekt när man kommer fram och du kan ladda med 100-125 kW/h. Så 30 minuter laddning så ökar du på körsträckan med ytterligare 20 mils körning på vintern.

Notera att batteriet inte behöver ha rätt temp. om du bara kör till super-charger stationen utan kartappen. Så nyttja kartappen för att ge din bil rätt information och på samma gång batteriet!

Slutsats: Du behöver alltid mycket batteri för att kunna koppla av i din användning av elbil under vintern!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: