Argument för att välja elbil 2019!

En renodlad elbil har inget avgasrör. Den ger inga utsläpp och kan därför bidra till en bättre luft på gatorna. Elbilen drivs av en eller flera elmotorer som enbart körs på el från ett batteri.

Batteriet i elbilen laddas med el från kraftnätet. Det är stort och väger ofta mellan 200 och 500 kg, men eftersom elbilar saknar andra tunga komponenter såsom, förbränningsmotor, växellåda och bränsletank med bränslet, blir skillnaden inte så stor. Batteriutvecklingen går också fort fram vilket gör att räckvidden ökar rejält utan att batterierna blir större eller mycket tyngre.

De flesta modeller som nu säljs i Sverige har en räckvidd (tillverkarens uppgifter enligt NEDC) på 20–28 mil. Men utvecklingen går mot allt längre räckvidd och två modeller har redan passerat 40 mil, Renault Zoe och Tesla.

Ladda elbilen med förnybar el

En förutsättning för att elbilar verkligen ska ge en miljövinst är att de tankas med förnybar el såsom vind- eller vattenkraft. Om man utgår från nordisk elmix som baseras på den typ av elproduktion som vi har i Sverige, har elbilen lägre klimatpåverkan än flertalet andra miljöbilar.

Om alla förare i Sverige skulle köra på el (över 4 miljoner elbilar) skulle knappt 10 TWh skulle behövas. Det motsvarar mindre än 10 procent av Sveriges totala elanvändning.

2018 införde regeringen ”bonus malus”-systemet. Du får upp till 60000kr av staten vid köp av en ny elbil. Ett stöd som tillkom den 1:a juli 2018. Bilskatten för elbil är också väldigt lågt satt med 360 kr. Flera av våra vanligaste bilmodeller kommer att få en klart högre fordonsskatt under de tre första åren efter registrering. Som exempel kostar en bensindriven Volvo V90 med ett utsläpp på 154 gram koldioxid per kilometer före 1 306 kronor i fordonsskatt per år, enligt bilbranschföreningen Bil Sweden. Efter den 1 juli 2018 blir skatten 5 548 kronor per år för att år fyra gå tillbaka till 1 306 kronor. Det betyder en skattehöjning på drygt 4 200 kronor per år i tre år.

Vid ägande av Volvo V90 i 10 är så blir fordonsskatten 5548 kr * 4 + 1306 * 6 = 30028 kr. Motsvarande skatt för 10 års ägande av elbil blir 360 * 10 = 3600 kr.

Elbilar har flera fördelar över bilar med förbränningsmotor, och elbilarna kan vara en del av lösningen på de globala klimatförändringarna. Här går vi igenom några av elfordonens fördelar – utöver att de är bästa drivmedlet, ur miljösynpunkt, för en bil i Sverige förstås.

Elmotorn har generellt en mycket låg ljudnivå. Därmed minskar trafikbullret. Vissa elbilar har en funktion som gör det möjligt att aktivera ett ljud vid låga hastigheter – för att uppmärksamma gång- och cykeltrafikanter.

Elnätet i Sverige är väl utbyggt. El finns överallt – i alla hem, hos alla företag, i motorvärmarstolpar och längs gator och motorvägar. Att stärka upp ett befintligt elnät för installation av laddinfrastruktur är mycket billigare än att bygga en ny bensin- eller biogasmack.

En elbil har 30 procent färre rörliga delar vilket innebär att fordonet inte kräver lika mycket underhåll som en bil med förbränningsmotor. Därmed är servicen för en elbil både enklare och billigare.

El är en billig resurs. Bränslekostnaden för en elbil är cirka 1-2 kronor per mil. En någorlunda modern bensin- eller dieselbil kostar cirka tio kr per mil att köra.

En elmotor har mycket högre verkningsgrad än en förbränningsmotor. Av den energi som matas in i en förbränningsmotor blir cirka 62 procent till värme, 15 procent förloras i tomgången och 5 procent är drivlineförluster. Bara 18 procent av energin som tillförs används till att driva bilen framåt. I en elbil används 83 procent av energin till att driva bilen framåt.

När biltillverkarna bygger elbilar använder de sig i vissa fall av så lätta material som möjligt för att få ner vikten på fordonet. Dessa material har mindre risk för korrosion och bilens kaross får därmed en längre livslängd jämfört med traditionella bilar.

En elmotor håller samma vridmoment från stillastående upp till högt varvtal. Det innebär att föraren utnyttjar fordonets alla hästkrafter redan från start. I en traditionell bil med förbränningsmotor måste motorn varvas upp innan den får tillgång till alla hästkrafter. Det jämna vridmomentet gör att en elbil kan accelerera snabbare än många traditionella fordon.

I de flesta elbilar sitter batteriet monterat i bottenplattan och det resulterar i en mycket låg tyngdpunkt. Det påverkar i sin tur köregenskaperna positivt – bilen ligger bättre på vägen och krängningar blir lättare att hantera.

Tester har visat att en bil med förbränningsmotor löper fem gånger större risk att börja brinna. I en bil med förbränningsmotor är bränsletank och bränsleledningar oftast oskyddade, och energiinnehållet i en bensintank är mycket högre än i ett batteri.

En av fördelarna med elektricitet är att bränslet inte behöver transporteras på samma sätt som bensin, vätgas eller andra bränsletyper. Ökad elbilsanvändning innebär därför att de tunga transporterna som förser bensin- och gasmackarna med bränsle minskar.

Fördelslista

1. Inga utsläpp när bilen körs.
2. Tystare än en fossilbil.
3. Effektivare än en fossilbil. Om en elbil kräver 50kWh för att köra upp på berget, så kanske man får igen 40kWh när man kör ner igen, netto förbrukning 10kWh. Om en fossilbil kör uppför berget krävs 150kWh, och när han kör ner bromsar han, och det blir bara värme, netto förbrukning 150kWh. Där kan alltså fossilbilen förbruka 15ggr mer på denna resa.
4. Man kan ladda hemma, varje morgon har man fulltankad bil.
5. Man kan med en app på ett enkelt sätt värma/kyla elbilen. En fossilbil kan ha en tex en dieselvärmare, som inte har någon avgasrening alls! Dessutom så finns ingen dieselkylare att få över huvud taget!
6. Transmissionen på en elbil har inga växlar och är mycket mjuk, ingen koppling finns och man kan inte få motorstopp.
7. Elbilens transmission har mycket högt vridmoment redan från start, enkelt att komma igång, även med tung last.
8. Mycket enklare att få till en bra antispinn och antisladd funktion med en elmotor. Den kan styra sitt vridmoment 100ggr per sekund, vilket är omöjligt i en fossilbil.
9. Bättre antispinn gör att däcken nöts mindre, mindre partiklar släpps ut i miljön.
10. En elbil kan bromsa med sin elmotor/generator, detta gör att bromsarna sällan behöver användas, mindre bromsdamm släpps ut.
11. Trafiksäkerheten är större i en elbil, med batterierna i golvet så får man låg tyngdpunkt, därför välter bilen inte så lätt.
12. Med batterierna i golvet så får man ett naturligt krockskydd, framförallt från sidan.
13. Med ingen eller liten motor fram så slipper man få en fossilmotor i knät när man krockar, hela fronten kan optimeras för att kunna ta upp krockkrafter på et bra sätt.
14. Lägre försäkringspremier eftersom det inte finns en dyr fossilmotor och en allt dyrare avgasrening. Bara avgasreningen kan kosta över 100.000kr på en dieselbil.
15. Elbilen kan ingå i ett energisystem med solceller och energilagring.
16. Skulle alla köra elbil, och Sverige slutar att importera olja för 30 miljarder, så tjänar Sverige som land, på ett eller annat sätt dessa 30 miljarder.
17. Sverige importerar idag ca50% av sin olja från Ryssland. Att ekonomiskt stötta Ryssland så de kan satsa mer på att köpa vapen, känns fel.
18. Den lättutvunna oljan sinar, nya oljefyndigheter är ofta dyr och svår att få fram, dessutom till ett högt miljömässigt pris, tex oljesand från Kanada.
19. Tillverkning av elbilar och batterier kan ske i Sverige, skapar fler jobb i Sverige.
20. Underhållet på en elbil är minimalt, kostnaden för underhåll kan därför minskas med minst 50%.
21. En elmotor kan tillverkas så att den håller i 1 miljon mil utan något underhåll alls!
22. I väldigt många länder är det ofta väldigt varmt, om man i en stad med 1 miljon bilar, där varje bil har en bränsletank på 750kWh, som förbränns och blir värme, då kanske stadens temperatur höjs med 1 grad, att då med en AC sänka denna grad kostar väldigt mycket energi.
23. I krig, storm, översvämmning eller annan katastrof liknande situation har det visat sig att bensinstationer snabbt slås ut. Det är enklare att får tag på el. Med solceller kan man ladda sin elbil, oavsett krissituation.
24. Man får en mycket bättre miljö i tex bilhallar, verkstäder när man inte har några utsläpp alls.
25. Kallstart på vintern är inget problem alls, en elmotor har inga problem med att ge full effekt direkt, även vid sträng kyla.
26. En elmotor kan överbelastas under kort tid utan att ta skada, om temperaturen inte blir skadligt hög.
27. En elmotor har extremt hög verkningsgrad, upp till 99%.
28. Att köra bilen endast med gaspedalen är möjligt i en elbil. Broms används endast vid en nödsituation.
29. Man kan övernatta i en elbil och inte behöva vara rädd för avgaser.
30. Man kan känna att man drar sitt strå till stacken för att minska CO2 utsläpp vid körning. Dessutom är det kul att köra en elbil!
31. Kabinöverhettningsskydd. Hundar och bäbisar överlever ”optimistiska” förare.
32. En elbil har mycket bättre andrahandsvärde än en fossilbil.
33. Bara 360kr i årlig bilskatt
34. Eftersom elmotor och transmission är så liten, kan en liten bil få stora utrymmen. Ofta finns bagageutrymme även under framhuven.
35. Elbilar klarar nu framtida miljözoner som nu införs i många Europeiska länder
36. Jag kör bil för 1-2 kr per mil
37. Jag tankar ofta el gratis på publika laddstationer
38. Jag betalar inga trängselavgifter i flera Nordiska länder
39. Jag har ett bra svar när mina barn och barn-barn ställer frågan ”men om ni visste allt det här, varför gjorde ni inget?”
40 En elbil har ingen brandfarlig katalysator, extra viktigt en torr sommar som denna
41. Gratis eller billigare parkering på vissa ställen
42. I vissa länder kan man köra i bussfilen, ha gratis vägtull och färjeavgift
43. Bra placering av parkeringen, tex IKEA har gratis laddplatser precis framför ingången
44. Mycket bra framkomlighet på vintern, provade start i backe med min 4WD elbil på isig vägbana, kan ta mig igång extremt mjukt. Kompisen provade med sin Audi Quattro 4WD manuell, han klarade inte att komma igång i samma backe eftersom hans koppling högg tvärt, började spinna och kom inte framåt.
45. Det finns igen kamaxel, vattenpump, vattenkylare, kylarslang, oljekylare, topplock, kolvar, vevaxel, vevstakar, ramlager, ventiler, tändstift, luftfilter, tändkablar, insprutning, bränslefilter, bränslepump, startmotor, fläktrem, avgassystem, katalysator, lambdasond, turbo, intercooler, wastegate, EGR-ventil, AdBluepump och behållare, bensintank, bensinvärmare, diverse datorer som styr och övervakar motor och avgassystem, all detta gör en elbil väldigt mycket billigare att tillverka och underhålla. Dessutom blir den mer driftsäker.
46. Man kan sälja bilar i shoppingcenter, istället för i en lokal där det luktar avgaser.
47. De som reparerar en elbil får en bättre arbetsmiljö eftersom de slipper avgaser, hantering av oljor mm.
48. Tryggare begagnatköp eftersom en elbil har så få rörliga delar, en elmotor är väldigt mycket mer driftsäker än en fossilmotor
49. Lättre att få leasingbolag att finansiera en elbil, det är i nästan omöjligt att köra sönder en elmotor, vilket är fullt möjligt med en fossilmotor
50. Begränsningen 1 minuts tomgångskörning gäller inte en elbil, sitta och vänta på någon i bilen är inget problem eftersom det går bara att värma eller kyla bilen efter behov, även när man står parkerad.

Referenser:
Miljöfordon.se
Emobility.se
Teslasweden.se
AlltOmBilar.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: