Teslas historia

En beskrivning över Teslas historia. Elon Musk beskrev sin historia redan 2006. I den presenterade han sina planer för framtiden.

Starten av bilmärket var jobbigt pga som nytt bilmärke så var det svårt att få leverantörer att handla med Tesla. Ingen kände till märket och ringde knappt tillbaka.

Målet för Musk var att skapa en framtida billig elbil för folket. Som nu har blivit model 3. Men innan dess så skapades Roadster, Model S och Model X.

Historien startade dock med bilen ”AC Propulsen T-Zero” som var en konceptbil med batteridrift som Musk beskriver vara grunden till idén om en elektrisk sportbil. AC Propulsen skapade något nytt men ville inte satsa stort och bli produktionsbolag. Redan 2003 hade denna bil litiumbatterier. 4 sekunds to 0-100 km/h. Luftkyld batteripack vilket gjorde att den blev snabbt överhettad.

Bilindustrin under denna tidpunkt var helt inne på fossila bränslen och batterier/hybrider hade ett dåligt rykte och en negativ stämpel!

Musk ville skapa en försäljning av elbilar och ”AC Propulsen” såg det för riskabelt så tillsammans med några bekanta skapade han Tesla för att bygga en bil. Med pengar från vinsten av Pay-Pal startade företaget.

GM EV-1 bilar krossades trots att de givits till kändisar och sprits bla i Hollywood. En negativ händelse som drev tanken framåt att nu skall vi skapa en batteribil.

Teslas första konceptbil var ”Roadster Test Mule”, Lotus Elise bas med battripack och drivlina från AC Propulsen. 6% av bilen blev kvar efter att bilen byggts om. Batterierna på denna bil var placerade i dörrarna. Diskutabelt koncept!

Bilen lanserade som ”Tesla Roadster” men visades först som ”Tesla Roadster model 01” 2006. 3 prototyper byggdes gul, svart och röd. Efter första pressvisningen såldes 100 bilar. Dessa bilar som levererades hade en drivlina som inte fungerade. En omskapande av drivlinan krävdes för att skapa en eldrift som fungerade. Första leveranserna skedde 2008.

Produktionen av dessa 100 bilar var helt manuellt och alla leverantörer byttes senare ut inför nästa bilmodell som tillverkades i Amerikanska Kalifornien.

Mycket arbete och samarbete testades över hela världen. Komplexa tekniker nyskapades och experimenterades. Tesla försäljningsaffär i Los Angeles öppnades 2008. Besökare skulle ”se fram emot att komma tillbaka till visningen” men inte mer än så. Försäljning skulle inte ske enligt normala fossila bilförsäljare…

Design av model S försöken ”outsourcas” men istället anställdes ”Franz” från GM med 15 års designerfarenhet som skapade model S.

SpaceX raketfabrik användes initialt som arbetsplats för Tesla 2008. Det startade i ett tält.

Daimler investment samarbete initierades. Från ett besök hos Daimler-Benz Stuttgart så skapades en visningsbil som var fantastiskt snabb och liten. Visningen skedde inför alla Daimler chefer i januari 2009. 50 M$ investerades i maj 2009 för att inte gå i konkurs.

Teslas historia 2 logo

Så grunden till Tesla var stödet från Daimler vilket fortfarande bidrar med delar till bilmodellerna.

2010 var företaget stabilt och hade en hyffsat stabil ekonomi. Amerikanska staten lånade ut pengar via ”Doe Loan” som sedan har betalats tillbaka.

Toyota samarbete startade från 2010. Ett utbyte av erfarenheter för båda parter.

”Model S beta” 2011 som sedan började säljas 2012 i USA. Tillverkning startade i Freemond. Super laddstationer började byggas. En frihet att kunna köra vart du vill inkluderat i priset vilket var nytt och är fortfarande nytt.

Därefter så togs model X fram som för de flesta anses som ett experiment med sina flygande vingar.

Model 3 har börjat säljas i USA och Kanada 2018 och kommer till Europa under 2019. För att få detta till att fungera så skapade man Tesla Gigafactory

Gigafactory1

Teslas målsättning är att påskynda världens övergång till hållbar energi genom allt mer överkomliga priser på elfordon och energiprodukter. För att öka produktionen till 500 000 bilar per år kommer Tesla ensamt behöva samma mängd litiumjon-batterier som tillverkas globalt idag. Tesla Gigafactory kom till 2014 ur nödvändigheten att kunna leverera tillräckligt många batterier för att täcka vårt förväntade behov. Idag producerar Gigafactory elmotorer och batterier till Model 3 samt Teslas energi lagringsprodukter, Powerwall och Powerpack.

(Gigafactorytexten kommer från Teslas hemsida)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: