Hur lossar man hjulbultarna?

Det blev mycket fel när verkstaden skulle byta till vinterhjulen. Mutterdragarens hylsa var nog lite kort och grund! Eftersom bultarnas material var väldigt mjukt och hade långt fäste, så blev 3 av 5 muttrar skadade. En bulthuvud gick av och 2 höll nästan på att gå av.  Bulthuvudena var väldigt långa och skulle gett ett bra grepp om man haft en hylsa som var tillräckligt djup.

Det blev lite panik när detta skedde då jag stod och väntade på att komma iväg på min ishockeyträning och bilen varit inne på service i 6 dagar. Så det slutade lite olyckligt och jag tvingades iväg med 2 vinterhjul på min högra sida och 2 sommardäck på min vänstra sida. De kände sig inte tvungna att byta tillbaka, så regelvidrigt och med risk för böter fick jag köra både till träning, hem igen och nästa dag åka till ny hjulbytarserviceställe.

Plats hos hjulbytarverkstaden! Eftersom det nu är november månad så var det fullbokat flera veckor framåt men ”Vi kan ta en snabb titt”. ”Nej det klarar vi inte – du får åka till en bilverkstad”. ”OK tack!

Åkte till en duktig Meca-verkstad som jag använt tidigare för min gamla bil. ”Kan jag få hjälp?”. Vi har tyvärr inte tid. Denna typ av problem uppkommer 10-12 gånger per år och det brukar ta 3-4 timmar att fixa. Vi får boka in 3 timmar om 2 veckor. ”OK tack!”

Oj då. Kör fortfarande på mixade däck. Tillbaka till däckbytarverkstaden. ”Skulle ni när ni har tid byta tillbaka till sommardäck på min högra sida?”. Ställ bilen här så fixar vi det under eftermiddagen emellan vårat fullbokade schema. ”OK tack!”

Dags för hämtning av vitnos på hjulbytarverkstaden. Där står den. Men 4 likadana hjul runt om. Sommardäcken tyvärr istället för min fina Tesla vinterdäck som legat i bilen en vecka redan. ”Hur gick det med bytet?”. Det gick bra och vi tog tillfället att undersöka din skadade bult. Man måste använda en konisk vänstergängad specialhylsa för att få grepp om bulten och kunna vrida ut den. Tyvärr så har vi inga hemma men kolla med Auto Expressen och se om de har något hemma. ”OK tack!” (+betalning för arbetet!)

Hej, jag söker en specialhylsa för att vrida ut en bult som har gått av på min bil. Har ni detta hemma. Skall kolla. ”Nej, tyvärr inte!”. Men jag kan beställa. Tyvärr kan du bara beställa hem en hel sats. Det blir 1300 kr. Visst vi får köra på det trots att jag bara skall ha en styck. ”OK tack!”

Tillbaka på Auto Expressen! ”Har min hylsor kommit?” Visst här är dom. En kostnad på ungefär 200 kr styck för dessa hylsor. Lycka till med jobbet! ”OK tack!”

Hjulbytarverkstaden igen! ”Nu har jag fixat hylsor till er. När har ni tid?”. Tyvärr det är lite jobb så inte idag. Vi är en man kort idag! Kan du komma imorgon bitti och sätta bilen här så kan vi titta på detta under dagen?. ”OK tack!”

Dagen efter så dyker jag upp när de börjar kl. 08.00 och placerar vitnos på p-platsen utanför och lämnar in nyckeln. Dags att se om det går att byta däck. Hoppas att det går bra för er. ”OK tack!”

Kväll, dags att hämta min fixade bil med vinterdäck på! Ser fram emot att detta maraton äntligen tar slut! Med besvikelse ser jag att bilen fortfarande har sommardäck på.

”Nej, det blir en dyr historia det här!” Vi noterade att det inte var en skruv utan 3 som var av eller nästan av. Det kommer att kosta att byta och risken att fälgarna skadas är betydande. ”OK tack!”. Får ringa första verkstaden om vem som skall betala. (+ betalning för arbetet)

Förhandling! Vem skall betala och vad skall betalas. ”Vi kan stå för avtagande av bultar men om de skadar fälgarna så får de stå för detta!”. Konstigt tycker jag. Skall jag fråga en verkstad om de kan hjälpa mig att ta av bultarna vilket ni står för men om ifall att, de skadar fälgarna så får de stå för detta själva. Vilken verkstad skulle kunna acceptera ett sådant erbjudande? Ingen! OK, måste prata med chefen igen. Kan jag återkomma på måndag efter helgen som kommer? Visst! ”Då återkommer vi på  måndag!” ”OK tack!”

Sommarhjul.png

Första verkstaden ringer upp och har med hjälp av ytterligare en verkstad tagit på sig att hjälpa till. Skickade in tydliga bilder på hur de 3 skadade bultarna såg ut. Bokade ny tid för byte till vinterdäck men också pga. ett konstigt nytt beteende med knakningar vid långsam backning snett. Då syns vi för service på onsdag? ”OK, tack!”

Klockan 13 efter lunch så var det dags att byta fäljarna till vinterhjul. Verkstaden har fixat verktyg som behövdes och laddat för byte. Lite struligt dock. Efter en timme så var jag tvungen att åka på ett möte och jag fick därför låna en bil. Lämnade också in min special hylsa som jag köpte till förra stället. ”Ok, tack!”

Efter mötet så ringde jag upp för att höra hur det gått på de 3.5 timmar som gått sedan jag lämnade in. Tyvärr så hade inte mycket hänt och hjulet var fortfarande inte av. Det blir till att ha kvar lånebilen till imorgon. ”OK, tack!”

Under morgondagen så tog verkstaden till kraftigare lösning och plockade isär hjulet från insidan. Tänk dig det! Att det går inte att få av muttrarna (Notera att jag hoppat mellan bultar vilket det brukar vara till muttrar vilket det var i detta fall.) utan man måste plocka isär bilen för att få isär prylarna. Sammanlagt arbete 9 timmar. Nytvättad och klar kan jag hämta upp bilen under eftermiddagen. Det tog 2 veckor att byta från sommar till vinterhjul. Nu har du så du klarar dig under vintern! ”OK, TACK!”

Ingen utgift men ett jobb klart värda några chokladaskar!

Äntligen rullar bilen gött på sina vinterdubbar. Bra fäste i Skånes is och slask.

Det får bli nya sommardäck till våren…En fundering över hur de gick tillväga i Uppsala när de satte på däcken i våras?!?! Vet ej! ”OK, tack, tack, tack!”

IMG_2520

Muttrarna i detta fall har varit i ett för mjukt material så muttrarna ha kletat sig fast och varit orubbliga. 2 gick av och en nästan till slut!

Slutnota förutom all tid 500 kr + chokladkakorna. Lämnat tillbaka oanvända delar! Inte så illa ändå!!

Vad kostar ett däckbyte normalt sett?

IMG_2521

Inte så bildsköna men med bra grepp och TPMS Däcktrycksövervakning!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: