Amerikanska Apple och Tesla ;-)

2 stora Amerikanska och Kaliforniska bolag är Tesla och Apple. Jag ser mycket gemensamt i hur de tänker och hur de tycker om marknaden. Märket är av största betydelse. Image lika så!

Jag tänker tillbaka på iPhone som kom och blev en storsäljare pga. att den var så långt före sin tid. Apple gjorde inte mycket reklam utan märket Apple sålde stort. Vita enkla förpackningar och en ny design och ett nytt användargränssnitt.

På denna tiden var Nokia och Motorola störst. Enkla billiga massproducerade produkter som var enkla att använda och kunde bara en sak. Ringa och vid dyrare versioner skicka text!

Iphone hoppade över en massa utvecklingssteg och gick från enkel telefon till kombinationen tele och data. Ett steg som ”Nokia Communicator” försökt tidigare men som bara bestod av en massa knappar och ett pris som var väldigt högt! Apple presenterade en enkelhet med en hel del nyheter. En av de största nyheterna var att den faktiskt inte var en färdig produkt utan det kom ut mjukvaruuppdateringar efterhand för att förbättra och tillföra produkten en utökning.

Iphone har sedan dess sålt sig själv. Iphone tog ett stort steg framåt i utvecklingen. Priset har varit högt men inte för högt utan man har kunnat ”unna sig” denna produkt trots allt. Många har betalat högt för sin telefon men glädjen och effekten av ägandet har glatt många. Iphone har sedan eftersom det varit en Apple-produkt spillt över på MAC och Apple Play som också blivit storsäljare.

Alla stora produktnyutvecklingar börjar med avancerat och dyra varianter för att locka entusiaster och de som är villiga att betala lite extra för att vara först. Bilmärken gör detsamma och lanserar alltid den dyraste modellen först och efter en tid så kommer en billigare variant till alla övriga konsumenter.

Det är här Tesla kommer in som en producent som efterapar många av de stora. Tesla Roadster blev den första produkten som var ett rymdskepp med en gigantisk prislapp trots att den var först och oprövad. Konceptet visade att det var möjligt så nu kunde Tesla gå ut med en bil som skulle locka många förmögna och framförallt företagskunder. De skapade model S som var en snygg, vacker men ändå med allmänt utseende. Lagom snygg och mycket attraktivt utseende för de flesta! Sticker ut men ändå inte!

Prisnivån sattes ovanför de allmänt dyrare BMW, Mercedes och Chrystler. Om dessa kostade normalt för företagare 500 kSEK så fick man betala 800 kSEK för en Tesla model S. Man fick mycket bil för pengarna men framför allt så fick man ett hopp in i framtiden där man bara kör på batteri och inte några komplicerade hybridvarianter. Fantastiskt bra!

De tog till med stora batteripack och de utvecklade ett koncept för att ladda som man ville fördela i hela landet så att man kunde nyttja bilen både lokalt men också globalt genom att införa sina super-laddare. Detta är den största skillnaden mellan EL-bilarna idag. Du har med bilen många integrerade och tillgängliga laddstationer och behöver inte leta Clever, Eon, Kraftringen eller liknande. Perfekt för köra längre sträckor.

Detta hopp skedde 2012 men trots det många år senare så är ingen ens i närheten av samma bra lösning och samma helhetslösning som Tesla skapat! Bilindustrins halvlösning med hybridbilar har bara rört till situationen och gett oss en brokig blandning av lösningar som vi egentligen inte vill ha. Tesla tog ett stort steg framåt i utvecklingen av elbilen.

Vi vill gå från fossila avgaser över till rena batterier där vi iför sig skapar el med olika lösningar men som skulle kunna bli väldigt rent genom vindkraft, vågkraft och solkraft. Idag är det övervägande atomkraft, kolkraft och vattenkraft. Jämförelsen med Apple kanske inte finns på batteri då dessa alltid varit inegrerade och ej utbyttbara. De har dock existerat i produktens livslängd vilket jag tror att batterier på Tesla också kommer att klara. (Bra eller dåligt?)

Tesla såg tidigt att man vill ha bilen både hemma men också på sina affärsresor och byggde ett koncept för det! Mycket bra! Lösningen har sedan dess gått upp i pris men vi som har kommit med på tåget och får elkraft gratis och betalat den högre kostnaden enligt dagens datum kommer inte att byta utan vara Tesla trogen i många år till! Tesla har ingen marknadsföring utan bilen säljs helt och hållet pga. att vi ägare muntligen sprider glädjen och intresset för konceptet och bilen!

Notera att användargränssnittet på en 17″ Tesla model S och X är väldigt likt Apple iPad och Iphone. Enkelt och snyggt. Alla uppdateringar sker på alla bilar sedan de kom ut 2012 på samma sätt som Apple uppdaterar sina programvaror.

En skillnad mellan Apple och Tesla är att Tesla har lämnat ut alla sina patent. Men kvar har de tvingande support för Tesladelar och service. De supporterar inte 3:e part uppgraderingar och reservdelar.

Elon Musk och Steve Jobs båda personligheter som styrt båda bolagen med en autoritet som är väll spridd och uppskattad. Båda skapade en utveckling och försäljning av sina produkter nyutvecklade för framtiden. Båda företagen kontrollerar hela sin distributionskedja.

Lojalt nog ser vi fram emot många år till med min Tesla vitnos i skuggan av ett äpple!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: