Första titten på model 3 i Malmö

Idag var jag på besök hos Tesla Servicecenter i Malmö för att titta på den första demobilen av Teslas nya model 3. En bil som har funnits i USA och Kanada under detta året men nalkas i Europa i februari 2019.

Bilen var trevligt röd vilket jag nog anser vara min favoritfärg. Inredningen var svart men hade den lite amerikanska plastträranden fram vilket totalt förstör intrycket. Denna linje i denna bil kommer vara en av de viktigaste på det sättet att förutom 15″ skärmen så är det bara denna linje man ser. En mörk linje hade varit bättre!

Detta ex var en amerikansk version med deras typ 2 ladduttag som skickats runt både till Stockholm och Göteborg innan den hamnade i Malmö. Timing var dock bäst här då erbjudandet att beställa också kommit. Så jag antar att det kan bli lite folkstorm till Boplatsgatan 2 nu innan jul.

Hjulbasen:
* Model 3 – 2.87 meter
* Model S – 2.95 meter
* Model X – 2.96 meter

Du vet att Tesla byter laddkontakt från typ 2 till CCS EU vilket är tyska bilindustrins nya standard framtagen av WV, Audi, Porsche, … Vilket naturligtvis kommer gynna alla model 3 ägare då deras utrullning kommer ge möjlighet till många fler laddplatser totalt och så bygger Tesla om sina super-charger till samma kontakt.

IMG_2584

Alla bilar kommer innehålla stort batteri på 100 kWh initialt och 4-hjulsdrift. Det är därför ”Frunken” minskar lite i storlek jämfört med en bakhjulsdriven variant. Vilket man tydligt ser ovan. ”Long range 4WD” kommer klara 544 km på en laddning maximalt och performans-bilen kommer klara 529 km på en laddning.

Min Vitnos ligger snarare på 380 km så det är en betydande ökning av batterieffekten och kapaciteten från en bil skapad 2014 och dessa 2018.

”Long range 4WD” klara 0-100 km/h på 4.8 sekunder och performace klara detta på 3.7 sekunder.

IMG_2580

Bromsljus ovan bakluckan. och en baklucka som hänger högt men en öppning som begränsar lite. Dock lastar man mycket när man väl har fått in delarna. Tonade rutor och glastak på denna bil. Handtagen tar lite tid att vänja sig vid. Fick själv testa en stund innan jag riktigt kunde få kläm på hur jag skulle angripa handtagen.

Den totala packvolymen för de 3 Teslabilarna är:
* Model 3 – 0.43 kubikmeter
* Model S – 0.84 kubikmeter
* Model X – 2.18 kubikmeter

IMG_2583

Det man ser i förarsätet är ratten och den 15″ stora skärmen som är placerad i mitten. Det kommer behövas lite vana att hela tiden styra blicken emot skärmen när något skall kontrolleras eller ändras.

Notera den fina luftflödesinställningen som man bara med 2 fingrar kunde styra upp och ner och hur flödes skulle styras till vänster och höger utifrån 2 positioner för båda stolarna fram. En snygg detalj!

Allt styrdes från skärmen inklusive rattinställningar, sidospeglar och öppning av handskfacket.

Upplevelsen är att storleken på model 3 är bättre i Sverige och i Europa än min model S som är väldigt bred.

Bredden för Teslas 3 bilar är:
* Model 3 – 2.09 meter (invikta sidospeglar 1.93 meter)
* Model S – 2.18 meter (invikta sidospeglar 1.96 meter)
* Model X – 2.27 meter (invikta sidospeglar 2.08 meter)

Körmässigt så håller jag model S som bekvämare och enklare att köra men det är nog en fråga om att vänja sig. Detta är ingen annan bil lik! Amerikanarna har verkligen skapat något nytt som kan få många år på marknaden. Glada och nöjda kunder kommer de också få om bara priset sjunker lite!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: