Vad händer när det blir frost?

Det var länge sedan. När jag växte upp och farsan hade en bakhjulsdriven Volvo. Då bredsladdade vi så skönt varje gång vi körde hem eftersom vi hade 2 90-gradare strax innan. Bakdelen kom så mjukt och skönt i skillnad mot framhjulsdrivna som bara fortsätter snett framåt.

Idag var det -6 grader efter en klar kylig natt. Då lyckades jag få tillbaka den känslan igen och sladdade faktiskt med alla 4 hjulen in på jobbevägen i morse. Hastigheten var moderata 10 km/h så det var inte på något sätt farligt. Det visade sig att fler på jobbet glattade i samma sväng.

Lärdom:

  • Inte för hög fart i svängarna
  • Har Teslan anti sladd och/eller antispinn?
  • Det blir halt denna vinter också!

Jag får kolla upp vad som gäller för bilen.

Detta hittade jag på Tesla Sweden:

”Motorstyrningen i Tesla Model S är helt elektronisk och därför blixtsnabb. Det finns inga kopplingar, inga omväxlingar, inga vajrar som drar i luftspjäll. Invertern levererar växelström till motorn: gasar man på levereras växelström med snäppet högre frekvens än motorns varvtal, motorbromsar gör man genom att skicka växelström men något lägre frekvens. I och med att frekvensen regleras elektroniskt kan den ändras blixtsnabbt, flera gånger i sekunden. Antispinnsystemet i bilen styr till exempel direkt motorns varvtal, inte försöker trixa med bromsar och koppling som i förbränningsbilar.”

Något som jag också noterat under årets första frostiga mornar är att sensorerna naturligtvis blir frusna och ger ifrån sig lite varning på morgonen. Vänster fram verkar vara extra känslig så jag får ett STOP på skärmen och ilsket tjut. Något som jag inte bryr mig om utan kör vidare.

Jag har nu för vana när jag går upp på morgonen att via min Tesla iPhone app. starta klimatanläggningen så jag har 20 grader när jag kommer ut. Men det verkar inte vara kopplat till yttre sensorer. Jag har läst att kameror har värme för att inte det skall bli kondens men inget som jag noterat på min bil.

IMG_2535

Liknande ljud har jag åt alla håll och kanter när jag backar och bilen är frusen. Tyvärr är garaget fullt av cyklar och moped samt porten lite för smal för en Tesla så det blir till att placera vitnos utomhus hela vintern. Det skall bli spännande att följa.

En annat problem som uppkommit ett par gånger är att ljuset verkar slockna. Vid 3 tillfällen sista tiden så har ljuset gått ner i något som liknar P-ljus. Men det har inte gått att välja något annat ljus för att se. På landet när det är mörkt så blir detta lite farligt. Inga fel på displayen uppkommer!

Något ni varit med om?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: