Självstyrande bil?

Under min första serviceperiod på Tesla så fick jag låna en liknande bil som jag redan har men som hade självkörning ”Autopilot”. Bilen var en model S 85 från hösten 2014 i skillnad emot min, som blev tillverkad före sommaren samma år. Trevligt att kunna ha en adaptiv farthållare och tom. köra själv. Jag tog tillfället i akt och testade dessa funktioner.

Inställningar autonom körning

Första testet bestod i att använda farthållaren. Satte farten till 115 på motorvägen mellan Malmö och Lund. Men eftersom det var så tät trafik så minskade farten direkt och genom att vrida reglaget så kunde jag adaptivt ställa in avstånd till bilen framför med värdet 1-7. Där jag tyckte 6-7 var bra värden och avståndet fram var ”lagom”. Adaptiviteten var mycket bra så länge man hade en bil framför så anpassade bilen sig mycket snyggt. Bytte man fil så blev det tomt framför och bilen accelererade upp. Detta kunde ibland kännas lite väl aggressivt.

Nästa stora test blev lite mer avancerad. Med dotter och mor med i bilen så skulle vi försöka för första gången att starta och köra bilen hem. Tanken var att ”Autosteer” skulle träda in och snyggt köra oss hem. Men det gick inte så bra. Lite lärotid krävs för att hitta sättet att starta och sättet att bibehålla körningen. Typen av väg är viktig och om inte bilen känner att den har linjer som stöd så startar inte Autosteer. Utan en gul ratt dyker upp men den blir aldrig blå så som den skall bli när den kör. Det blev manuell körning hem! Stadskörning verkade fungera dåligt!

Nästa test var med kollega på jobbet vi tänkte att nu skall vi klara av detta. Gul ratt dök också denna gång upp med meddelandet att Autosteer kunde inte starta. Men när vi kom ut på motortrafikleden så gick det. Hastigheten noterades från Google och visades på skärmen snyggt och tydligt. Likaså längre fram när det var vägarbete så noterade bilen också dessa skyltar (via kameran) och bromsade ner till 50. Men inget filbyte så det slutade med en tvär broms in mot vägservice-lastbilen. Filbyte stöddes inte utan det kom upp en text att man bara lite skulle hjälpa bilen att svänga och då bytte Teslan fil och kunde fortsätta sin färd.

Det slutade med 2 lastbilsinbromsningar innan vi var hemma. Det skulle kunna undvikas om jag bara styrt lite så hade bilen enkelt glidit förbi i låg fart.

Sammantaget så är självkörande en överdrift som heter duga. I version 9.0 så klarar bilen att köra på motorväg i en fil med adaptiv farthållare och egen körning (= blå linjer på båda sidor om bilikonen). Men så fort linjerna försvinner så klarar bilen inte att köra eller viker konstigt av.

Det finns mycket att klara ut om man skall skriva en programvara som klarar alla de situationer som vi klarar i vårt dagliga körande. Systemet kommer bli bättre och en dag så kommer vi åka i en självkörande Tesla!

Summons (= självkörande funktion in och ut från garaget) har jag inte testat. Här finns det lite inställningar så att bilen kan köra med lite marginal och inte skrapa i för mycket på vägen. Kopplar man in garageporten på detta så kan det bli väldigt praktiskt när man skall iväg eller när man skall parkera. Patetiskt kanske? Men riktigt elegant tycker jag!

”Lane Departure Warning” var en funktion som var avslagen när jag fick bilen men som jag tände upp utan att meddela familjen. Kände själv inte av den på min tur! Äldsta dottern kom hem och skrek ”Det är något fel på bilen – den gör som den vill”. Filbyte protesterade bilen över så hon fick motstånd av bilen varje gång hon försökte byta fil. Naturligtvis lite överraskande om man inte visste om det.

Slutsats är nog att min ”gamla” S85 från början av 2014 passar oss väldigt bra och har allt det vi önskar. Det blir inget byte till ”smartare” bil just nu…

extra kamera

Sidokamera på en Tesla model S.

Det blev rätt mycket negativt gällande självstyrning. Nu har jag haft fler lånebilar och nu börjar det sätta sig! Färdas lång och rakt så kan det vara mycket bra och du kan förutom att få hjälp med att hålla din fil och med adaptiv farthållning också hålla din plats i kön. Skönt! I stadstrafik så ger det inget men det gör inte vanlig farthållare heller.

Ser fram emot Teslas nästa programversion 10.0!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: