Teslamotorer och effektuttag!

Tesla har under årens lopp implementera ett flertal olika batterier och påkopplade motorer. Blev lite nyfiken på när, var och hur? Wikipedia som jag normalt inte brukar lite på, hade dock lite intressant data om just detta. Men först lite om de 3 olika motortyper som Tesla har. Bakhjulsdrift eller 4-hjulsdrift, enkel eller med prestanda.

Motor alternativ

När man väljer ”Performance” med ”Ludicrous” versionen ”P D” så får man dubbla kapaciteten som den vanliga 4-hjul med dubbla driften ”D”. Motorerna drar också dubbla effekten av batteri packet vilket förkortar körningarna en hel del. Det ger grovt 700 hästkrafter dock!

Notera att Performance också har fler olika delar som är förstärkta som fjädring stag och dyligt (Detta framgår inte av bilden). Sammanställningen nedan, visar på alla Tesla model S motor och batteripaket idag (från Wikipedia nov 2018):

Batteri och motortyper för model S version 2 - 2018.png

Max motoreffekt är vad dessa klarar och max batterieffekt är vad batteriet klarar som är begränsande för vad man får ut. Så vill du svara på dina kollegors frågor om vilken effekt din bil har så skall du läsa ”Max Power battery”. Vitnos i mitt fall som är en 85 från 2014 (Bakhjul) har 373 hästar att ta till och behöver 5.4 sekunder att komma upp till 100 km/h.

Idag säljs bara 4-hjulsdrift i Sverige med batteri som klarar 75 eller 100 kWh.  Dessa har då 329 hp respektive 417 hp. Men om man har prestanda ”P” så får man 606 hp.

Alla bilar som blivit byggda före 15 januari 2017 har gratis super-laddning men bilar därefter har det inte som default men man kan få det via olika koder, känningar eller köpa till.

Du ser också hur långt som ett batteri klarar att köra i diagrammet. Vitnos har 426 mil om man skall bruka hela batteriet 100%. Normalt brukar man max 70% och då blir räckvidden 298 mil vilket överensstämmer bra med hur vi använder bilen idag.

En model P100D hade dock suttit fint!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: