Drömbilen?

Under helgen så presenterade sydsvenskan en artikel med Tesla model S75D provkörning. En artikel som också ligger ute på Expressens ”Allt om bilar”. Lite körning och lite värdering av drömbilen!

Läs denna artikel här (Expressen) så länge den finns kvar!

Susanna Sundström sätter sig för första gången i en självkörande elbil och sågar den med fotknölarna. Jag känner att det blir lite fel att puttra fram i en fossilbil och för första gången man startar en Tesla starta upp den mest avancerade funktionen för att göra en total utvärdering av bilen.

Rubriken sydsvenskan sätter på samma artikel är ”Drömbilen faller på priset och samvetet”.

För de som har råd och möjlighet att köpa en Tesla så är detta ”samvete” inget problem. Inga utsläpp, tyst och bekväm samt fantastisk långkörare för hela familjen. Så om man plockar bort priset och det dåliga samvetet så blir det ändå ett väldigt konstigt värderande. Jag tänkte visa Susannas värdering och min egna kanske mer partiska värdering därefter:

BETYG av Susanna Sundström / Allt om bilar / Expressen


Ekonomi 3


Miljöegenskaper 4


Utseende/image 4


Säkerhet 4


Komfort 5


Utrymme/last 4


Köregenskaper 4


Totalbetyg 27 av 35

Som ny ägare av en autonom digital nyutvecklad framtidsbil så är det inte det automatiska som man skall ge sig in på. För detta beteende så finns det väldigt många inställningar och möjligheter som kräver en stegvis upptrappning tror jag.  Så här ser det ut i min lånebil med självkörande inställningar:

Inställningar autonom körning

(Ursäkta kvaliteten på fotot)

Autopilot inställningar idag version 9.0 av systemet:

  1. Autosteer (en funktion som Susanna testade utan att hålla i ratten)
  2. Summon (= köra bilen ut och in i garage automatiskt)
  3. Speed Limit Warning (Så du inte kör för fort! Google har koll på alla hastigheter.)
  4. Forward Collision Warning (Hur snabb skall bilen reagera på stop i trafiken)
  5. Lane Departure Warning (Varning för filbyte)
  6. Automatic Emergency Breaking (Fantastiskt bra)
  7. Obstacle-Aware Acceleration (Begränsad acceleration om saker är i vägen)

Jag tycker att man gradvis skall testa och köra efter sunt förnuft. Jag placerade bilen i ”Lane Departure Warning” utan att meddela min äldsta dotter. Hon kommenterade tydligt att något konstigt hade hänt och hon förstod inte varför. Tänk dig en bil som ständigt ligger på vägarna och kör, hur snyggt är inte det att bilen kan varna om man glider för nära linjerna? Skulle tänka mig min dotter passerade förbi några väglinjer vid sina omkörningar.

Tillbaka till mitt betyg som avviker lite från Susannas:

BETYG av Mikael Johansson / TeslaJohansson


Ekonomi 4


Miljöegenskaper 5


Utseende/image 5


Säkerhet 4


Komfort 5


Utrymme/last 5


Köregenskaper 5


Totalbetyg 33 av 35

Ekonomi är den största källan till klagomål. Jämförelsen med Apple powerbook och Apple Iphone är slående. Image och ”Fungerar alltid” så länge man följer Teslas serviceprogram och deras reservdelar. Vi har alltid betalat för mycket för en Iphone men i gengäld så har vi fått en produkt som fungerar i skillnad från Android-telefonerna där man måste vara datahacker för att klara ut alla problem.  På samma sätt så betalar man ett högt pris för en Teslabil men får en fungerande bil som har el, wifi, uppdateringar gratis i all framtid.

Säkerhet sätter jag också till en 4:a men på gränsen till en 5:a. Krockzonen på min bil är gigantisk. Men det är just luft så frågan är vad som händer vid en krock mot en lyktstolpe och/eller ett träd?

Övriga punkter har jag gett 5:or då det är miljömässigt det bästa jag investerat i, utseendet likaså. Komforten är god och möjligheten att fylla bilen med packning, inköpta varor och övrigt som vi testade på i Hamburg förra veckan var fantastisk. Avslutningsvis sä är det mycket trevligt att köra en Tesla!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: