Mjukvara 9.0 för Tesla installerad

Det är inte lätt men det är möjligt att installera version 9.0 på en Tesla. Eftersom innehållet är så stort så går det inte att installera över 3G/4G utan man behöver wifi. Själv så har jag testat 3 olika nätverk. Jag började med mitt Telia wifi som använde router ”technicolor TG799TSvn v2”, 2.4 GHz nät som inte fungerade. Jag flyttade runt bilen för att få ett stabilt och fungerande nät men trots att jag kunde logga på wifi så fungerade inte installationen.

Eftersom barnen under en längre tid klagat på att wifi bara fungerade punktvis i huset så bestämde jag mig för att kontakta Telia och be om ett bättre nät. Utan kostanad så fick jag 2 dagar senare en ny hårdvara. ”Sagemcom CS 500001 – Fast 5370e” har både 2.4 GHz och 5.0 GHz nät som gett både bättre täckning och längre räckvidd. Detta krävde 12 månaders längre knytning till Telia.

Ser på nätet att mina iPhone telefoner klarar 5.0 men de flesta portabla bara klarar 2.4 GHz. Antar att min Tesla bara klarar 2.4 GHz och trots bytet så gick inte installationen igenom denna gång heller.

Min 3:e lösning var att installera en ”Netgear universal wifi range extender WN3000RP V1H2” för att komma närmare bilen. Placerade enheten nära med hjälp av en förlängningssladd men ack då det gick inte heller denna gång.

Installationen fick göras på verkstaden i samband med service.

Hur ser det ut tycker ni? Lite som tidigare men ändå inte. De flesta dialoger har ändringar och menyerna ligger annorlunda.

Display1.png

Förarskärmen består av ungefär samma info som tidigare.

Display2Top

Kartan täcker alltid hela skärmen och valen dyker upp framför. Musiken kan man dra upp och ner med strecket i ovankant. Ovan valen ligger alltid framme. Krävde klick tidigare.

Display2Bottom

Nya menyer i nedankant. Nu har alla val samlats tillsammans och finns alltid tillgängliga. Inget klickande på kartan för att få upp valen. Dock får man ändå klicka fyrkanten med pil uppåt för samma val som tidigare.

Debatten på nätet har varit att vissa vill ha både karta och backkamera uppe samtidigt. Detta går inte. Jag har själv behov av att kunna se bakåt på höst och vinter då bakrutan är isig och snöig med tyvärr då kan man samtidigt inte ha kartan igång.

Inställningen av bilen tycker jag är mycket tydligare och lättare att jobba med än tidigare. Man nyttjar hela skärmen på ett bättre sätt och alla valen finns till vänster i listan. Gött!

Skall kontrollera kartappen under de närmsta dagarna. Det skall bli spännande. Har själv ett stort intresse av kartor då jag som ungdom sprang mycket Orientering. Har använt Google-sökning och flygbildskartor mycket fram till idag vilket jag tycker har fungerat mycket bra. Nu skall också möjligheten via appar kunna välja en plats på iPhones kartor och dela den med min Tesla. Fungerar det så kan det bli praktiskt då man redan på frukostbordet kan mata in och överföra dagens rutt.

Tesla har ett försprång och en styrka i att programvaran uppdateras för alla bilar sedan den första bilen kom ut 2012 i USA och sedan 2013 i Sverige. Det finns möjlighet att via 3G/4G göra viktiga uppdateringar som skulle kunna ta år att få ut om man istället skulle lämna in bilen för service.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: