Elbilplatser breder ut sig på företaget

Elbil på jobbet? Hur fungerar det tro?

Ja, som nybliven elbilsägare så måste man fråga sig om man har möjlighet att ladda på parkeringen utanför sitt jobb. Utvecklingen driver elbilplatserna framåt men frågan är om det sker på ett strukturerat och organiserat sätt. Jag tror inte det!

Naturvårdsverket bidrar med medel för att sponsra alla el-landningsplatser som byggs både hemma hos privatpersoner, i bostadsföreningar och hos företag. Halva beloppet upp till ett max belopp kan man få tillbaka i år eller fram till dess att statens penning pott är slut.

Alfa Laval Lund AB är min arbetsplats och eftersom vi är 1200 anställda i Lund så har utvecklingen gått framåt under en lång tid. Vi har haft 50-100 platser för motorvärmare som man teoretiskt sett skulle kunna använda också för att enfasladda bilen. Platserna har varit mycket populära då det också gett en plats närmare entrén. De första eldledningsplatserna av typen 1-fas är nu också byggda med det börjar bli jobbigt att hantera och sköta så framtiden blir till att inkludera en extern aktör för att hantera alla ladd platser.

Bra att servicen kommer att finnas men tyvärr så blir avgiften betydligt dyrare än att ladda hemma så jag känner tvivel över att hoppa på en plats. Kollade dock och de första 40 platserna tog slut direkt. Så summa summarums blir att företaget inte klarar att hantera utbyggnaderna själva. Det finns inte platser åt alla!

Här ser jag att staten måste visa vägen lite mer än hur de hanterar detta idag. Varför inte bygga ut våra P-platser med el från de belysningar som är dragna och förbereda el åt alla. Öka elavgiften eller lägg det på hyran? Placerar man 1-fasladdning endast så blir kostnaden moderat men vinsten och tillgängligheten betydande.

Eller skall vi lägga ut all utbyggnad på en brokig skara av småföretag så att vi måste fylla plånboken och appar i telefonen för att klara av att betala på alla olika platser vi passerar? Puuuh!

IMG_2375 (1)

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: